Seværdigheder Venedig

Venedig (Venice, Venezia) ligger i regionen Veneto i det nordøstlige Italien, og består af smukke gamle huse bygget på pæle på ca 100 småøer. Byen er bilfri, og al transport foregår på vandet mellem øerne, særligt på Canal Grande, den store kanal, der snor sig gennem hele Venedig.

Øerne i Venedig er forbundet af omtrent 400 broer, hvoraf Rialtobroen og Sukkenes Bro er de mest berømte.

Fare vild i Venedig

Fare vild i Venedig

Det hører sig næsten til et besøg i Venedig at man farer vild. Venedig er ikke større, end man sagtens kan gå til fods rundt i byen. Dog skal man være forbedredt på at fare vild, især hvis man bevæger sig væk fra hovedfærdselsårerne. Gaderne i Venedig har ingen navne, og det kan derfor være svært at finde rundt, selv med et godt bykort over Venedig i hånden.

Marcuskirken Venedig

Marcuskirken Venedig

Marcuskirken (Basilica di San Marco) er den største seværdighed i Venedig, og er det helt store trækplaster for turisterne. Marcuskirken ligger på Marcuspladsen lige ved udløbet af Canal Grande, og nåes hurtigt med en vaporetto linie 1 fra banegården når man lige ankommer til Venedig.
Marcuspladsen Venedig

Marcuspladsen Venedig

Marcuspladsen (Piazza San Marco) er den mest berømte plads i Venedig, og måske en af verdens mest besøgte pladser.

Dogepaladset Venedig

Dogepaladset Venedig

Dogepaladset på Marcuspladsen er fuld af venetiansk historie og flotte udsmykninger. Dogepaladset er i dag et museum, men husede under sit virke dogen af bystaten Venedig.
Rialtobroen Venedig

Rialtobroen Venedig

Rialtobroen (Ponte di Rialto) er Venedigs mest berømte bro, og efterhånden blevet et vigtigt kendetegn for byen. Rialtobroen fører over Canal Grande ca. midt i byen, og blev bygget i sin nuværende form i slutningen af 1500-tallet, efter den oprindelige træbro kolapsede.
Canal Grande

Canal Grande

Tværs igennem Venedig, fra Piazzale Roma til Punta delle Dogana, i en længde af ca. 4 km, snor Canal Grande sig som et omvendt S. Canal Grande udgør med alt sit vand den altdominerende hovedvej gennem Venedig.
Sukkenes bro

Sukkenes bro

Sukkenes bro (Ponte dei Sospiri) i Venedig er en smuk overdækket bro, bygget i 1600-tallet, som fører fra Dogepaladset over til statsfænglet.
Gondolerne Venedig

Gondolerne Venedig

En gondol er en traditionel venetiansk båd beregnet til persontransport, og en vigtig og charmerende del af Venedigs bybillede. Du ser gondolerne overalt i Venedig, men næppe med lokale folk ombord - udover selvfølgelig gondolieren, da det er en dyr luksus forbeholdt turisterne.

Venedig opstod for 1000 - 1500 år siden som flugtsted først for en gruppe fordrevne folk, og senere fulgte flere efter. I middelalderen voksede Venedig til en stormagt, både inden for krigsføring og handel. Venedig fungerer således i en årrække som "porten mod øst" og kontrollerer handlen med blandt andet silke og krydderier fra østen, og bystaten Venedig blev meget rig. I denne periode byggede man mange paladser, blandt andet Dogepaladset. Efter opdagelsen af vandvejen syd om afrika til Asien, mister Venedig langsomt sin magt og storhed.

Gennem hele Venedigs tid har man bygget husene på træpæle, fordi øerne var meget flade og jorden sumpet. Det ændrer dog ikke ved at Venedig lige så langsomt synker, og at vandet derfor bliver en større og større trussel for byen. Oversvømmelser ses jævnligt, og man arbejder derfor på at kystsikre området.

Venedig besøges hvert år af rigtig mange turister fra hele verden. Der er ikke noget at sige til det, for Venedig er helt unik - intet andet sted i verden findes en hel by bygget på denne måde med kanaler i stedet vor veje. Ud over at besøge selve Venedig med Venedigs seværdigheder, kan man vælge også at tage til nogle af de nærliggende øer, eksempelvis glaspusterøen Murano eller kirkegårdsøen San Michele.

Vil du nøjes med en enkelt dag i Venedig, kan byen sagtens nås fra Gardasøen.