Pompei

Pompei

Info

Pompei

Autostrada A3 Napoli-Salerno (frakørsel Pompei ovest)

Napoli, Italien

Tlf.: +39 081 8575111

E-mail: info@pompeiisites.org

Hjemmeside: www.pompeiisites.org

Kordinater: 40.74817137066979 / 14.48197603225708

Beskrivelse af Pompei

Pompei (staves også Pompeji og Pompeii) lige syd for Napoli i Italien, var en livlig og driftig by med 25.000 indbyggere, indtil den skæbnesvangre dag i år 79, hvor vulkanen Vesuv eksploderede i et enormt udbrud, som bogstavelig talt begravede Pompei under 7 meter pimpsten. For indbyggerne i Pompei har det næppe gjort nogen forskel, at det netop var pimpsten og ikke flydende lava, der begravede Pompei, men det har været altafgørende for muligheden for at grave et velbevaret Pompei fri.

Læs øjenvidneberetningerne fra Plinius den Yngre, som befandt sig på den anden side af Napoli under udbruddet, her.

Udbruddet har været så voldsomt og så pludseligt, at mange ikke nåede at komme væk fra Pompei, men blev levende begravet. Som en lille trøst tyder meget på, at temperaturen har været så høj, at det er gået stærkt, og at mennesker og dyr derfor kun har lidt i ganske kort tid. Men tanken er alligevel rædselsfuld.

Pompei udgør i dag det mest omfattende og velbevarede oldtidsfund i verden, og der findes ikke noget tilsvarende andre steder. Kun en del af Pompei er udgravet, og man arbejder løbende på den fortsatte udgravning af Pompei. Sideløbende hermed restaureres og istandsættes rundt omkring i Pompei, for at give de besøgende et så troværdigt billede af oldtiden som muligt.

Vulkanudbruddet i år 79 er ikke den eneste ulykke, der har ramt Pompei. Ganske få år tidligere blev Pompei ramt af et jordskælv, som ødelagde meget i byen, og genopbygningen var ikke til ende endnu, da vulkanudbruddet ramte. Man taler desuden om endnu en katastrofe i Pompei - som dog er af en lidt anden kaliber - nemlig at rigtig meget af Pompei blev ødelagt under de første udgravninger i området i 1500-tallet, hvor man ikke kendte til tilstrækkeligt gode konserveringsmetoder.

Pompei rummer utrolig mange huse, lige fra de helt små med kun ét rum, til enorme rigmandsvillaer og templer. Læg særligt mærke til mosaikgulvet i resterne af rigmandsvillaerne, det er utrolig flot lavet. Derudover ligger der gipsafstøbninger af mennesker og dyr, og der er en stor samling af krukker, redskaber og mønter m.m. Pompei er meget fascinerende og giver et godt indblik i livet dengang.

I Pompei finder du ikke ret mange skilte, der forklarer, hvad det er du ser, ligesom de heller ikke udleverer et kort eller en brochure over stedet. Derfor kan det være en god ide enten at medbringe en guidebog, købe en ved gadesælgerne lige uden for indgangen, eller leje en audioguide ved indgangen.

Billeder for Pompei

rejser-rundt.dk