Vulkanen Vesuv

Vulkanen Vesuv

Info

Vulkanen Vesuv

Monte Vesuvio

Napoli, Italien

Tlf.:

E-mail:

Hjemmeside: www.vesuviopark.it

Kordinater: 40.83355 / 14.43328

Beskrivelse af Vulkanen Vesuv

Vesuv (Vesuvio, Vesuvius) er med sine 1281 meter den næststørste vulkan i Italien, og ligger lige uden for Napoli. Selvom vulkanen Vesuv for tiden er meget stille, er der stadig liv i den, og det næste vulkanudbrud kan komme i princippet når som helst. Historisk set har Vesuv altid reageret med eksplosionsagtige udbrud efter en stille periode, og vulkanen Vesuv betragtes derfor som en af verdens farligste vulkaner.

Mange vulkaneksperter holder et vågent øje med Vesuv, og meningerne er mange, men at der kommer et udbrud på et tidspunkt, er alle enige om. Tidligere udbrud fra Vesuv har været "varslet" af ekstra meget rumlen i jorden, og man forventer at kunne nå at evakuere de over 600.000 mennesker, der bor i vulkanens umiddelbare nærhed, i tide. Bliv klogere på vulkanen Vesuv og andre vulkaner på vulkaneksperten.dk.

Bevidstheden om den potentielle fare ved Vesuv gør velsagtens et besøg på toppen af Vesuv til en endnu mere skræmmende og fascinerende oplevelse - på én og samme tid. Et eller andet sted må det kræve en vis portion dødsforagt at bestige vulkanen Vesuv, men på den anden side er Vesuvs undergrund i dag så tæt overvåget af seismografer, at man vil blive varslet om øget aktivitet og ændringer i Vesuvs magmakammer.

Krateret er 600 meter i diameter og 200 meter dybt. "Proppen" i vulkanen er ganske tyk på grund af meget lidt vulkansk aktivitet siden 1944, hvilket øger risikoen for næste udbrud bliver af eksplosionsagtig styrke.

Vulkanen Vesuv har en række voldsomme udbrud på sin samvittighed. Mest berømt er uden tvivl Vesuvs udbrud i år 79, hvor vulkanen eksploderede og begravede 2 nærliggende byer - Pompeji og Herkulanum. Under det seneste udbrud i 1944 blev byerne Massa og San Sebastiano stort set begravet, hvorefter Vesuv har været udsædvanlig stille - kun lidt udsivende damp hist og pist på Vesuv vidner om, at vulkanen fortsat er levende.

For at komme op på Vesuv kan du enten køre selv, eller købe dig ind på en arrangeret bus- eller jeeptur. Det er billigst (ca 20 € for parkering og indgang for 2 voksne i 2011) at køre selv, men vejen er snoet og forholdsvis smal.

Fra parkeringspladsen på Vesuv er der en gåtur på en halv times tid op ad en porøs og støvet sti, for at nå til kraterkanten. Overalt er der flotte udsigter, enten ud over Napolibugten og de nærliggende byer, eller over vulkankrateret - eller begge dele. Gode sko (ikke sandaler) anbefales - forvent at de er helt støvet til efter turen op ad Vesuv. Vær også opmærksom på, at temperaturen falder, jo længere op man kommer, og at det derfor kan være en god idé med noget varmt tøj i rygsækken. Husk også en flaske vand og solbeskyttelse.

Billeder for Vulkanen Vesuv

rejser-rundt.dk